www.japanci.blogspot.com

Winter illumination

Kad smo već kod Nove Godine, da nastavimo po istoj tematici. Ovdje se firme, tržni centri, dijelovi grada takmiče ko će bolje ukrasiti svoj prostor za Novu godinu, ali to je otišlo toliko predaleko da gubi svaki smisao. Ali, moram priznati da izgleda fantastično. Mi smo otišli na dva mjesta koja su nam usput.
Prva slika ispred moje firme...




Ova dole, Shinjuku, jedan od centara Tokya, najprometnija željeznička stanica u gradu i na svijetu, oko 3.5 miliona ljudi dnevno prođe kroz nju, podaci iz 2004, sada sigurno i više, ima preko 200 izlaza.
Meni najljepši "illumination" (ne znam kako da ovo nazovem na Srpskom) je ovaj dole koji je napravljen da izgleda kao ustalasano more, Shiodome, dio grada sa zapanjujućom arhitekturom, ukratko, hrpa prepucanih nebodera sa sjedištima firmi (Nippon TV, Shiseido kozmetika) i preskupim hotelima.



A ovih dana smo imali priliku da vidimo još nešto što se rijetko viđa, zalazak sunca u Tokyu sa Fuji-jamom u pozadini. St
varno izgleda super. Rijetko se vidi, par puta godišnje, zbog ogromnog zagađenja se inače ni ne nazire, ali imali smo neko nevrijeme 2 dana koje je malo iščistilo atmosferu. Stvarno izgleda impresivno...

::: back TO top :::

0 Comments:

 
Back To Top