www.japanci.blogspot.com

Baiyu blues

Baiyu ili tsuyu je Japanski pojam za kišnu sezonu, ujedno pomalo i sinonim za konstanto crno nebo, nervozan narod i mokre noge. Broj samoubistava, kojih je u Japanu ionako previše - preko 30.000 godišnje, tokom ovih dana skoči, vjerujte s razlogom. Jedino u septembru region Kanto u koji spada i Tokijo zabilježi više kiše od juna, ali tada zahvaljujući sezoni tajfuna, daleko nepredvidljivjoj od kišne. I sami znakovi za pojam "baiyu" su već zanimljivi, doslovno znači "šljivina kiša" pošto otprilike u to vrijeme Japanska šljiva sazrijeva.

Kako se monsunski front polako navlači sve sjevernije, čak su i tradicionalisti u JMA-državnom hidrometeorološkom zavodu objavili početak kišne sezone što sa nestrpljenjem iščekuje četrdesetak miliona ljudi koji živi u Kantou. Kišna sezona na jugu Japana i Okinavi traje već skoro dvadeset dana, za sada umjerene jačine.

Po procijenama moje kompanije, najveće privatne meteorološke kompanije na svijetu, ove godine bi sezona trebala da počne osmog juna sa blagim kišama i nešto nižim temperaturama nego uobičajeno za ovaj period; zatim nastavi tokom juna, da bi početkom jula došlo do kratkog ali vrućeg i sparnog interludija, a onda, kao i sva velika zbivanja, završila krešendom sa obilnim kišama do kraja sezone 16. jula. Vidjećemo da li će ova prognoza da se obistini, pošto je posljednjih godina zbog globalnih klimatskih promjena bilo i pomalo komičnih situacija.

Npr. kiša pada 6-7 dana, ali JMA tvrdoglavo odbija da objavi da je front koji prosipa padavine dio kišne sezone. Kad je došao dan kada bi baiyu trebao da počne po njihovim procjenama, JMA ga i objavi, ali narednih 3-4 dana sija sunce! Ovo se nije desilo zbog nestručnosti njihovih meteorologa, već zbog nefleksibilnosti i straha od promjena, karakteristika ove nacije. Ovaj narod obožava redovnost i planiranje, takvu žele i kišnu sezonu, pa makar se ona i ne odvija onako kako taj raspored kaže. Kad kaže statistika, tada je, pa makar prije toga "padali lemeši" (izreka za jake padavine, a pomenuti "lemeš" je metalni dio pluga), a poslije sijalo sunce do iznemoglosti.

Ko će ove godine biti u pravu, javićemo vam sredinom jula, ja sam za ovu sezonu kupio novo kišno odijelo pa sad mogu na bicikl i po kiši, ništa nas ne može zaustaviti.

Ukratko, evo jednog kratkog videa na pomenutu temu...


1 Comment:

Unknown said...

Lijepa fotka Gundama, dobro si ga uhvatio...
Kisna sezona nesto je zabrijala ove godine ali neka i oblacnog neba, vrucine nam ne nedostaje, zar ne! Pozdrav u Ichikawu saljem...
Kucanica

 
Back To Top