www.japanci.blogspot.com

Baseball na Japanski način - How to fake it #1Išao nam neki Koreanac sa posla u pe(m)nziju i pravila se žurka na koju je išao Maeda-san, meteorolog s kojim radim. A čovjek inače ima sezonske karte za Chiba Lotte Marines, klub iz grada kome administrativno pripadamo i da karte ne bi propale, pokloni ih Niku, Kanađaninu s kojim takođe radim i meni. I mi odemo.


Išlo se na gostovanje u Tokyo, na noge Yomiuri Giantsima, meč je bio teški derbi, sastaju se 2 bolja tima Pacific i Central lige, 2 Japanske najjače Pro-baseball lige. Što je mene dodatno zainteresovalo, igralo se u Tokyo Dome dvorani, onoj u kojoj se svako malo održava K-1, a kraj koje se često motamo, nalazi se na stanici do Vericinog faksa. Dvorana ubija...Evo izvještaja otpočetka. Baseball nije sport za mene. Sporo, čekaš sat vremena, pa 15 sekundi uzbuđenja i trke, pa opet, pa opet. Što je najgore, pošto se radilo o derbiju, utakmica je bila teška, bez nekih prevelikih rizika, tako da je to možda dodatno pogoršalo moje utiske.

Ima i dobrih stvari. Vrijeme upotpuniš krkanjem i pivom. Djevojčice okolo šetaju i iz nekih ruksaka koji su u stvari mašine za točenje piva raznose sreću po tribini. A ono 'ladno, s pjenom, bez pjene, sve može. Svaka stolica ima i držač za čašu. Sweet!

Već zamišljam šta bi se kod nas dešavalo kad bi ovo uveli, teški Hejsel svaka utakmica. Neke raznose i hot-dogove, sokove, kolače, ali 70 posto je pivo u pitanju. Navodno su one još jedna o
d motivacija zašto ići na utakmicu.

Vjerujte mi, Nik mi nije uspio pokazati nijednu vrijednu ponovnog dolaska na podosadnu utakmmicu. Prosudite sami....
Utakmica je bila sa malo poena, uhvatio sam ovu rijetku priliku kad je jedan "pajdo" malo bolje "kernuo" loptu pa je othodao "Home Run" uz pljesak stadiona. Ovi narandžasti su navijači Tokya, a crni su naši, Chiba (radim 100 metara od njihovog stadiona, morao sam se odlučiti za njih).


I crni bolje navijaju, ko ima malo bolji internet, ili malo strpljenja ko nema, nek pogleda sam video dole. Neka Indijanska melodija, bubnjevi i trube, opasno zvuči. Narandžasti su amateri što se tiče navijanja, k'o da grupa Vulturesa pjeva špicu crtanog "Pčelica Maja". Crni zato ubijaju...A sad da pojasnim zašto sam gore napisao "How to fake it". Primijetim da kad se navija odlično, svi pjevaju iz sveg glasa, svi znaju sve pjesme. Normalno, oduševim se. Pomenem to Niku koji je u Japanu već nekoliko godina i zna štošta, koji mi kaže kako je to normalno jer klub izdaje pjesmarice sve sa notama, stihovima i redosljedom kako da se pjevaju pjesme!!!

Ovaj narod stvarno ne kontam. I onda, nema da obe strane navijaju za svoje timove cijelo vrijeme. Kad Chiba udara, tj. u napadu je, njeni navijaju a naradžasti sjede i ćute. Kad se zamijene, onda crni kulturno sjednu, jedu i ćute, a naradžasti tamburaju! Ako neko proba da poremeti koreografiju (čitaj stranci), ljudi počnu da se bune. Šta im mjenjaš njihovo, ma koliko trulo bilo, oni za bolje ne znaju. Ako je bolje...

To fejk navijanje, kad sam za njega saznao, ostavlja pomalo razočaravajući utisak. Ali nije to ništa, ima ovdje i fejk sportista, popova (kad se Japanci žene na zapadnjački način, plate bjelca ili crnca da ih vjenča da bi sve izgledalao zapadnjačkije - ima cijela mini-industrija licenciranja stranaca za obavljanje vjenčanja) i fejk kapela i katedrala (u sred tržnog centra jedan lokal izgleda kao katolička crkva i služi samo za vjenčavanja - na Odaibi se nalazi cijeli jedan "Wedding town", kompleks jedno 15 zgrada u različitim stilovima, pa ko voli neka odabere i traži kuma...), fejk Amerikanaca (Japanaca koji uče Engleski, oblače se kao Eminem, samo da bi odali utisak pravog niggera koji nikako nisu - odaju ih oči), itd. I o tome ću jednom na duže.

Na brzinu da dodam, timovi u Japanu imaju ista imena kako i Američki, pitate se zašto? Pa zato što su ih osnivali Američki vojnici za vrijeme okupacije poslije II WW. I svako je timu dao ime svog omiljenog USA tima, zavisno odakle odlazio. Zato imamo Giants i Mariners itd. Još jedan fejk!

Toliko dragi gledaoci u emisiji Sportski pregled. Redakcija emisije i spiker Milojko Pantić vam žele laku noć i prijatno....

::: back TO top :::

2 Comments:

dok said...

Pao je u blato i osjetio cijev,
Vidio je facu bradatu i drsku,
Vidio je smrt i cuo je rijeci:
"Dobro dosli u Republiku Srpsku."

Vesna said...

Mnogo je jako. Odakle si ga samo skinuo-sa Race ili sa ulaza u Doboj? :))

 
Back To Top