www.japanci.blogspot.com

Godzilla for president


Godzila
je Japanac.

Bebi-bumer, rođen-a '54. u Tokiju u studiju Toho cinemas. Kao i sve japanske TV i filmske zvijezde, bezbrižno uživa u veoma unosnoj popularnosti koju godine ne brišu i armiji fanatičnih obožavatelja kakvi samo Azijati mogu biti.


Glavna je zvijezda čitavog pod-žanra horora u Japanu, kaiju filmova što se otprilike prevodi u monster-movie. Recimo da je to nešto kao "Leptirica" Đorđa Kadijevića iz pera velikog Milovana Glišića, najstrašniji film ikada snimljen ako pitate ikoga iz bivše Jugoslavije, ali da je rođen na vrijeme, bar 10 godina prije Tajčija i Nindža-kornjača.

Ovdje čitav žanr i dalje cvijeta i nije
namjenjen samo djeci već svim godištima, a pogotovo masama otaku subkulture, tj. japanskim manijakalnim skupljačima svega vezanog za stripove, japanske crtane filmove ili raznih drugih stvari. Pojam otaku je ipak mnogo širi, pa ću ga u budućnosti razložiti u posebnom postu, ali za sada ovoliko.


Iako postoji još sličnih zvijezda koje joj pariraju, za primjer uzeti takođe jako popularnog Ultramana ili donekle King Konga, Godzila je ipak nedodirljivi polubog svih japanskih generacija, pa je kao takva zaslužila i ovaj spomenik u srcu Tokya i Ginze.

Do sada je glumila u 28 filmova, glavne uloge samo, naravno, i godine joj izgleda samo gode. Godzila je kao vino, što starija to bolja. TV nastupe ne brojimo. Zamišljena kao prelaz između kita i gorile (od japanskih riječi za ove životinje joj je skrojeno i ime: gorila + kuđira(kit) = Gođira, naknadno vesternizovano u Godzilla). Živi u moru, a i na kopnu se snalazi sjajno, čak koristeći tehnike borilačkih vještina kad se dokači sa nekim drugim čudovištem kojih u Japanu ima k'o pljeve. Kad prigusti i dođe "gur guji", iskoristi svoj radioaktivni dah da popegla sve ispred sebe.

U nekoliko filmova pojede ili na druge načine uništi Tokyo Tower, koji očito mrzi čitav
kaiju žanr, jer ne može neko čudovište Toho cinemas oči otvoriti, a da ne poravna taj toranj. O tornju i okolini ide sljedeći post, obećavam, ali ukratko, radi se o TV tornju iz pedesetih koji je gruba kopija Ajfelovog, samo koji metar viši i ofarban u narandžasto.


Ukratko Godzillu za predsjednika! Sigurno bi bila bolja od ovih bezbojnih premijera koji se u Japanu smjenjuju kao na traci, a nijedan da išta promijeni....

::: back TO top :::

0 Comments:

 
Back To Top