www.japanci.blogspot.com

Marunouchi Cow Parade



Blizu nas se u oktobru održavao skroz lud događaj, imenom "Marunouchi Cow Parade". Šta se dešava je da šezdesetak plastičnih krava u prirodnoj veličini oslikaju i raznim tehnikama obrade Japanski i strani umjetnici i onda one stoje izložene po gradu. Ova mliječna na slici gore, sa slamkom, nam je najjača od ovih koje smo obišli.

Sve je u sklopu pospješenja trgovine u tom djelu grada, krave su razbacane na nekoliko kilometara centra Tokya i dok ih sve obidješ, nešto će ti već zapasti za oko....

Prije neki dan sam pročitao zanimljivu priču o tome kako su Japanci uopšte počeli da jedu meso.

U Japanu je jedenje bilo kakvog mesa kopnene četveronožne ili leteće životinje bilo zabranjeno 675 a.d. od strane Cara Tenmua iz religijski razloga (Budizam propovjeda reinkarnaciju, a kako da ubijamo i jedemo nešto što je možda u prošlom životu bio naš bliski predak). Ta zabrana je trajala preko 1200 godina i ukinuo ju je tek Car Meiji, najveći Japanski reformator, godine 1872. velikom novogodišnjom mesnom gozbom.

Nego, sredinom 19. vijeka Američka flota Crnih Brodova (metalno-drrvenih parobroda do tada nikad viđenih od strane Japanaca) je prijetnjom topovima prisilila Japan da se otvori prema zapadu. Do tada su se Japanci hranili isključivo morskim produktima, bili su poznati po tome da sa ulovljenog kita pojedu ili iskoriste sve što može da se iskoristi. Za vrijeme jedne od posjeta Američke delegacije, Američki konzul je zatrazio da mu zakolju bika jer mu je dotužila morska hrana. Japancima je to bilo u najmanju ruku gadljivo, ali su u čast visokog gosta to nekako učinili. To se ubrzo pročulo i mnogi Japanci su krišom probavali kakvog je meso ukusa. Čitava industrija je polako počela da nastaje. U početku su mesari čak reklamirali govedinu kao "meso planinskog kita" da bi razbili prastare predrasude o jedenju kopnenih životinja. Dotičnom konzulu, Townsendu Harrisu su Japanski mesari čak podigli i spomenik na mjestu prvog iskrcavanja u čast što je neposredno doveo do nastanka njihove profesije.




::: back TO top :::

 
Back To Top