www.japanci.blogspot.com

Spavaća nacija!



Ovaj narod ovdje ima jednu osobinu koja je u nekim situacijama pomalo i smiješna - mogu da zaspe bilo kad, bilo gdje! Službenici na poslu, učenici u školi, ma svi. Gdje su mi dokazi? Pa, odakle da počnem! Slika iznad: gospođica "zakunjala" u tržnom centru na stolu ispred nekog butika, ako se ova medvjeđa hibernacija može nazvati "kunjanje".

Brko desno "preklopio" na klupi u tržnom centru na otvorenom, ljudi okolo hodaju, muzika trešti (neki koncert se održavao manje od 20 metara od klupe, samo iza ćoška) ali njemu ne smeta. Još se pokrio nekom kariranom krpicom. Ma jedan pravi gospodin!



Spavanje u vozu je posebna priča. Uđe neko u voz, sjedne, i do sljedeće stanice (3-4 minuta vožnje) spava k'o noćni čuvar. Već za dvije-tri stanice se uredno budi da bi izašao gdje treba. Nikako nam nije jasno kako ne prespavaju svoju stanicu, pratili smo da vidmo da li stvarno spavaju ili samo žmire, da ne navijaju telefon da ih probudi na vrijeme, ali ništa od toga. Jednostavno se prekinu kad treba i ponovo "pokopčaju" taman kad im treba. Slike lijevo i gore su klasični primjeri.


A gospodin ispod je kralj spavanja u vozu, kupio sebi masku za spavanje. Kako voz klacka njemu glava skakuće k'o ping-pong loptica, hoće otpast' koliko se komirao.



P'jansko spavanje je možda i najsmješnije. Japanci valjda imaju neki
genetski problem sa alkoholom, slično sjevernoameričkim indijancima, tako da se od dva-tri piva napiju "k'o drva". Pijenje im je bitan dio kulture, skoro sve vezano za neki posao se završi zajedničkim opijanjem.

Biti "cugiši" u javnosti se ne smatra nešto pretjerano lošim tako da se puno finih biznismena naveče jedva vrati kući, tetura okrvavljenih košulja, pada niz stepenice, leži na betonu, hitna ih kupi i slično. Evo dvojice koje sam slikao u vozu, posljednjem za to veče, a sigurno još negdje presjedaju.


Gospodin dole nije ni stigao do voza, došao je da slavi rođendan sa ekipom sa posla, otpjevao "Happy birthday" drugu, presvukao koju pivicu i toliko se šljuknuo da je prespavao ostatak večeri na stolici u predivnoj pozi koja garantuje uklještenje pršljena.

::: back TO top :::

2 Comments:

Anonymous said...

Ej bre,

Sve u k..... rodio nam se Andrej!!!!


NEKA JE ZIV I ZDRAV!

YAGSHEMASH:-)

Anonymous said...

Vjeruj bogu da za to ima mnogo raloga.Stres=radno vrijeme od 10 casova kao sto kazes u slucaju tebe.Velika zagadjenost(co2-uticaj na mozak).Gle cuda gledao sam 2 klinca u nekoj reportazi,i pitai hi u intervjuu sta im je omiljeni hobi a oni kazu "spavanje".Tad ih uopste nisam razumio a sad kad sam proletio kroz tvoj blog cini mi se da nesto znam ali izgleda da nisam ama bas jos nista skontao.Navodno logika tu malo pomaze...

Putnik N.

 
Back To Top