www.japanci.blogspot.com

Nikko



Јuče smo išli u Nikko, malo mjesto kraj Tokija koje je puno hramova, za Japance čitav grad je kao svetinja. Sve je jako staro, pola hramova spadaju u Svjetsku kulturnu baštinu.

Tu se nalazi i čuvena rezbarija "Tri mudra majmuna" iz 17. vijeka od kojih je jedan pokrio usta rukama, drugi oči, a treći uši i ima značenje "Ne čujem ništa loše, ne vidim ništa loše, ne govorim ništa loše". Svi su imali priliku da vide nešto na temu tih majmunića, crtež, figure, a eto, poteklo je odavde.

Čitavo mjesto je puno turista, što stranaca, što Japanaca, i stvarno veličanstveno ukrašeno. Mislio sam da poslije Kyota neću tako lako da se oduševim nekim od njihovih hramova, ali neki ovdje su bili tako raskošno ukrašeni, ma da ti pamet stane. Njihovi hramovi su s vanjske strane ukrašeni prebogatim prebojenim rezbarijama kakve nisam vidio nikad prije, a ovaj hram sa majmunićima je bio vrhunac, i šarenila boja i detalja rezbarija.

Tu se nalazi grob jednog od najbitnijh vladara iz istorije Japana, Tokugawe Iieyasu, šoguna koji je ujedinio zemlju pod zastavu Tokugawa klana. U sam hram u kome se nalazi grob nismo ulazili jer sam hram nije nešto lijep ili bitan za razgledanje.



U gradu se nalazi i sveti most, koji je nekada smio da pređe samo šogun i njegova pratnja ili carevi glasnici. Ostala populacija je morala da se snalazi pošto je rijeka kao Vrbas iznad Karanovca i baš nije za prelaženje. U današnje vrijeme služi kao atrakcija, a pošto je dio hrama koji se nalazi 50 metara dalje, sveštenici održavaju ceremonije vjenčanja na mostu. Sve u svemu divan dan da se mrdne malo iz smoga i buke Tokija, nadiše čistog vazduha i čuju ptice poslije dugo vremena...

.

::: back TO top :::

 
Back To Top