www.japanci.blogspot.com

Ueno Zoo

Jedan od prethodnih dana smo otišli u jedan od Tokijskih zoo-vrtova, Ueno Zoo. Dan je bio jako topao, životinje su uglavnom kunjale omamljene vrućinom, ali posmatranje životinja, pojedinih pogotovo, je uvijek zabavno.




Sam park se nalazi u starom parku u Japanskom stilu, ali samo je ova pagoda preživjela, sve ostalo je prilagođeno namjeni zoo-a.


Pored samog ulaza se nalazi kavez sa
pandama, ali fotogafisanje kroz debelo i umazano staklo baš i ne ide, ali zato je ovaj gorila-kuler rado otpozirao. Pokreti i poze koje gorile prave, izrazi lica (njuške ili lica, teško je reći) su toliko slični ljudskim da je pomalo friki. Prije ove poze sa pridržavanjem prekrštene noge ovaj mužjak je sjedio tj. nalaktio se naslonjen bradom o šaku kao neki Sokrat.


Zbog velike vrućine, životinje nisu nešto bile aktivne, a zamislite kako je bilo polarnim medvjedima, imaš krzna za -30, a vani +30! Jadni medonj'ca je samo ulazio i izlazio iz bazena u kojem je, na njegovo zadovoljestvo, rashlađena voda. To olakšanje na licu kad on, jadan, napokon uđe u vodu, ne može se opisati.


Životinja ima dosta, svakojakih, ali nažalost, nisu bile za saradnju, prevruće je bilo. Najjače životnje koje smo vidjeli su pustinjski glodari, ne znam kako se zovu na Srpskom, koji kao ludi trkaju ukrug i onda stanu i popnu se na zadnje noge i osluškuju. Valjda. Osnovano sumnjam da su one samo lude i da sve to rade iz dosade, ne izgledaju nešto pretjerano inteligentno.




Park ima i svoj viseći monorejl za transport iz jednog krila parka u drugi. Iako kratak, izgleda opasno, ali vožnja nije pretjerano spektakularna. Kavez sa flamingosima koje je čuvala ova " mala i slatka 'tičica" sa kljunom koji bi mi ruku odgriz
ao i pogledom Hanibala Lektora ubija!!!



::: back TO top :::

 
Back To Top