Evo jednog zakašnjelog posta, ali taman da malo svježi ovaj početak zime nekim tropskim ugođajem. Znači, negdje tamo u avgustu smo napokon išli na Okinawu. Veri je već bila prije mog dolaska, pa je bila pripremljena za ono što će da vidi. Ja sam bio okinawa iz matematike, ne znam da l' se to računa?

Dole nas je čekao raj. Već sam to nekim prijateljima pisao, ja ne smijem otići u Tajland ili na Bali, ako odem neću se vratiti. I ne razumijem ljude koji odu sa ovakvih mjesta, npr. jedan od boljih prijatelja sa posla je sa Okinawe ali već godinama živi u Tokiju. Kakav promašaj...
Nego, da krenem po detaljima, drugačiji ljudi, drugačiji Japan, narod ne žuri i ne krlja nikuda, vrijeme usporava u inat Ajnštajnu... Već iz aviona se vidjelo da je more prelijepo, ostrvca i atoli sa bjeličastim pijeskom i zelenkastoplavim morem, neopisivo.



Od dva kipa u paru jedan uvijek ima otvorena usta i navodno je šenskog pola, drugi je ljući i zatvorenih usta. A kad smo kod krmaka evo i ušećerene glave jednog od tih nesretnika, lokalne poslastice. Nismo probavali baš ovu glavu, ali smo imali priliku probati ušećerenu kinesku svinjetinu, čudno. Onako dobro osušen i nadimljen komadić šunkice, narežeš je, staviš u usta a ono k'o lizalo?! Ne ide, brate, ne valja.....

Habu je lokalna otrovnica i za potrebe ove rakije se živa zmija umrtvi stavljanjem na led gdje ona uspori vitalne funkcije organizma, ali ne umre. Onda je na brzinu odlede, operišu (izvade nešto od unutrašnjih organa) i još živu gurnu u teglu sa rakijom i privrnu čep. Kad se zmija udavi čep se otvara, zmija lijepo složi u kolut i gotova rakija za Slavu. Sjajno, zar ne?


Tu je bio i lokalni frulaš koji je svoju frulu oplodio sa malo pruća i napravio multipraktik metlu-frulu. Već zamišljam kako bi kod nas ovo izgledalo, idu smećari ulicom i duvaju neku kompoziciju ozbiljne muzike, npr. Kemišovu "Ševu". Mogao se i probati slani sladoled sa ukusom feferona, nešto nam to nije išlo jedno s drugim pa nismo probavali, ne znam da li se primijeti ali mi skoro ništa divlje nismo probali, tako nam došlo ovaj put...




Ja sam imao želju da odem na ronjenje, a pošto je sa nama išla prijateljica koja je ronioc, ona je iščačkala neku školu ronjenja koja je na brzinu odradila obuku za demonstracioni zaron, tako da je prošlo 2 sata od rađanja ideje do boce na leđima....

Kad su se pluća oslobodila tog refleksa, sve je postalo lakše, ali tih prvih par minuta je bilo baš smiješno, kao neki leptir na vjetru, prelagan da ga vjetar ne oduva, tako i ja, naduvam se kao žaba i sjetim se da trebam izdahnuti tek kad počnem da se polako podižem sa dna. Na slici gore lijevo autohtono voću sa Okinawe, kao i slika dole - u krupnom kadru goya, nešto najgrče što se u životu može probati, ali eto, kažu da je i jako zdrava...


Tužno.....

Povratak kući je bio tužan. Iako je odmor bio jako kratak, 4 dana, brzo se čovjek navikne na njega i ne ide ti se nazad u vrevu i uobičajeno Tokijsko ljetnje vrijeme (35 stepeni + 98% vlage), ali šta se mora nije teško...biće opet....

Back To Top
1 Comment:
divno :))
Post a Comment