www.japanci.blogspot.com

Jesi li ti baš iz Tokija, nije se u Tokiju nijedan tako rumenio...

U naslovu će se prepoznati jedan drug Zeničanin, a anegdota je da ga je jedan drugi prijatelj zezao da baš i nije iz Zenice, čim se tako zdravo rumeni.

Pa na tu temu, evo još jedne za nas neobične japanske mamipare - oksigen bara!



U centru Shibuye, dijela grada punog mladih, barova, prodavnica, ukratko svega, nalazi se i ovaj bar u kojem glavna usluga nije piće već aromatizovani vazduh. Ljudi sjede, čitaju nešto, igraju igricu na Sony PSP-u ili Nintendo DS-u, a na nosu su im crijeva koja izgledaju kao bolnička. Kroz njih im se pumpa čist oksigen, parfemisan prolaskom kroz ove raznobojne flaše sa aromama.

Izbor aroma je velik, evo slike da dokaže, lokal izgleda super, samo mu možda nedostaje malo bolji pogled jer je na prvom spratu uske ulice, ali dobro je i ovako.



Možda zvuči glupo, ali kad živiš u nekom megalopolisu kao što je ovaj, Njujork, London ili ne daj Bože Šangaj ili Peking (tamo je još gore, puno gore), poslije nekog vremena počneš da shvataš zašto bi neko platio da malo snifa "čistu havu". Zeničani, Lozničani, Pančevci i poneki stanovnik Kutine ili Banjalučkog naselja Borik koji je tu živio prije rata dok je Incel radio punom parom će ovo odmah shvatiti, njima ne treba dodatno pojašnjavati. Jednostavno grad je toliko zagađen da pitanje čišćenja prašine u kući gubi smisao, zašto čistiti kad je ujutru opet tu. Obrišeš danas, sutra opet, prekosutra opet, pa makar ništa ne otvarao, prlja(ve)ština (hehehe) nekuda nađe ulaz...

Najgore je vani, balkoni i slično, sve za dan prekrije neka ljepljiva crna prašina koju čim očistiš, počne opet da se skuplja. Kad smo uselili u naš stari stan na Odaibi, pokušavao sam da je skinem sa podova na nekoliko hemijskih načina i ništa nije upalilo kako treba. Onda sam jedan dan zalegao sa četkom na sve četiri i sredio problem. 80 kvadrata parketa koji se sija, bio sam ponosan. Sijao se puna dva dana, tako da je bilo kakva ponovljena generalka izgubila smisao.

Ali izduralo se i gore, siromašni uranijumi, Icar konzerve i danski feta sir koji je možda nekada čak i vidio kravu. Izdržaće se i malo olova u krvi i fozgena SGH-56 u vazduhu....

::: back TO top :::

1 Comment:

Anonymous said...

:-))))))))))))))))
Koji uzas progresa,e za ovo ti se moram zahvaliti(clanak).Zaista su inventivni.Sto ne spomenu i Rajvosa,pa mi smo(bili)prvi koji su uvozili(import)smog i maglu iz zenice!A jest,tada je Jahorina bila kao taj kafe za pluca zdrava kao sto je i danas.

Putnik Namernik

 
Back To Top