www.japanci.blogspot.com

Summer camps


Proteklih 10 dana sam proveo radeći u dva letna kampa kao predavač Engleskog (jadna djeca). Najbolje je što smo putovali shinkansenom, čuvenim Japanskim superbrzim vozom. Ide oko 300 km/h, ali to nije najzapanjujuće, već činjenica da dok se voziš se ne osjećaš nikakav trzaj, ubrzanje ili bilo šta što bi prosulo čašu vode ostavljenu pored prozora. Toliko sve ide glatko i smireno da pomalo kvari doživljaj jer ne osjećaš svu tu brzinu, nema "ljepljenja" za sjedište i sličnih efekata.


Prvi je bio u Naganu, odmah pored olimpijske slalom staze. Hotel i djeca su bili super, prvi razredi srednje (kod nas je to sedmi osnovne), imali smo piknik kraj jezera i silne druge aktivnosti. Prvi put sam bio u njihovoj šumi, drugačije su od naših. Vlažne, bambus je toliko gust ispod krošnji velikog drveća da se maltene jedva može hodati ako ne ideš utabanom stazu. Jako se teško diše.


Jednom prilikom kad su mi u sklopu neke kulturne razmjene klinci pokazivali neke njihove igre, a ja njima trebao pokazati neku našu, ja im prodam kako se igra zuje. Poludili su za njom, igrali su po cijele dane, a uključili su i klinci i predavači iz ostalih grupa. U drugom kampu ponovim oprobani recept uz jednak rezultat. Ispao sam težak kralj.



Drugi kamp je bio u jednom drugom planinskom gradu, hotel je takođe bio na samoj ski-stazi, ali ovaj put sa još mlađim klincima, desetogodišnjaci uglavnom. Djeca su bila još bolja i zezanje je bilo jače, samo što je utisak pokvario hotel koji je bio pomalo kao kod nas pojedni stari komunistički moteli, nekad bio neka kategorija. Imali smo pravljenje njihove miso-supe kraj neke planinske riječice, pa onda prskanje u njoj. Voda ledena, sa mnom ekipa iz Australije i N. Zelanda, navikli na more od 30 stepeni, ne ulazi im se baš nešto. ali klinci krenuli pa su morali i oni.


U obadva slučaja smo se vraćali busom, a išli vozom, pa sam snimio cipele kod vozača. Klinknite na sliku da se otvori veća i vidjećete da šoferska moda ne zna za granice, rase i kontinente. Pletene "kabriolet" cipelice, sjajno, sjajno...

::: back TO top :::

 
Back To Top