www.japanci.blogspot.com

Pepsi Ice cucumber + Yebisu beer

Pročitam u nekim novinama da je Pepsi samo za Japansko tržište izbacio novo gazirano piće na bazi krastavca. Naravno, sve to me jako začudi, ukus krastavca mi nikako ne ide uz glagol "osvježiti se" i imenicu sa pripadajućim atributima "vreo ljetni dan".

Ali mediji su čudo, pogotovo u ovoj zemlji u kojoj svake godine najveći prozvođači pića svake godine za ljeto lansiraju po 10 novih vrsta zelenog čaja i piva, onda oblijepe vozove i sve što mogu plakatima i stvar počne da se prodaje kao luda. Poimenice to su Kirin (Kirin kup), Suntori (Lost In Translation Suntory viski), Asahi, Pepsi, Koka Kola, a pomenuću i proizvođače piva, opet Kirin, Suntori, Asahi, Sapporo i jedan podbrend Sappora Yebisu (znam, o njima ću posebno).

Svugdje u svijetu je dobro imati proizvod koji se što duže prodaje, po mogućnosti više vijekova (a la Stela Artoa, nastalo kao Božićno pivo 1366.). Ovdje se utrkuju ko će za ljeto izbaciti "novo, bolje" pivo. Samo Sapporo ima preko 20 aktivnih vrsta piva u prodaji, ko ne vjeruje neka ode na ovaj Wikipedia link i prebroji listu desno na ekranu. Garantujem životom da cijelo vrijeme toče konzerve sa iste pipe. Ista fora važi i za zeleni čaj, ukus stalno isti, a stalno izlaze nove vrste. Ali o tome kasnije.

Stvar se punim imenom zove Pepsi Ice Cucumber, ti elementi su predstavljeni i na etiketi (natpis, led, zelena podloga).

Sam sok je "zdrave" zelene boje slične nijansama ratnog benzina iz kanti od "komše" sa raskrsnice, šifra "Šelov Grčki" i obećava dug život svima koji ga piju. Vjerovatno da bi ga obojili koriste i istu hemiju koju je "komšo sa ćoška" koristio kad je farbao svoj razvodnjeni super i njegovih 76 oktana.


Miris nije obećavao, pazi stvarno miriše na krastavac, ali kad sam mrknuo gutljaj, iznenađenje, ima ukus Helf bombona. Opet povratak u osamdesete i napad nostalgije. Sreća kratko je trajalo. Evo i slike da vidite sami, u pozadini naši majmunići iz Nikko-a (pogledaj prethodne postove). Ne vjerujem da ću ovo opet kupovati, iako nije bilo toliko loše.



A sad o pomenutom Yebisu brendu piva, nepresušnom izvoru šala ne samo za nas iz bivše Juge nego i sve Slavene uopšte. Glagol na koji ciljam se manjim varijacijama koristi u skoro svim Slavenskim jezicima, drug Poljak s posla i ja se savršeno razumijemo kad je ovo ime u pitanju. Evo slike cijelog frižidera punog raznih vrsta Yebisua, šta mislite, bi li prošlo kod nas, da "ćeram šljepu"?

::: back TO top :::

0 Comments:

 
Back To Top